Félix-díjért versenyez a 'Kísértések' és a 'Felhő a Gangesz felett'

MTI
2002.09.05. 22:58
Kamondi Zoltán 'Kísértések' és Dettre Gábor 'Felhő a Gangesz felett' című filmjét is beválogatta az Európai Filmakadémia (EFA) az Európai Filmdíjért versengő alkotások sorába - tájékoztatta a Magyar Filmunió csütörtökön az MTI-t. Az EFA által odaítélt európai filmdíj - ismert nevén a Félix-díj - rangos helyet foglal el a filmművészeti alkotásokért adományozott kitüntetések között; 1988 óta minden évben ünnepélyes keretek között több kategóriában osztják ki a szakma neves képviseloi jelenlétében.

A Kísértések az ez évi Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb rendezés, operator és színész díját, versenyfilm volt a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, és számos egyéb fesztivál után a héten mutatkozik be a Montreali Nemzetközi Filmfesztiválon. Dettre Gábor drámája, amely egy drogos programozó és egy fiatal, kilátástalan magánéletű nő kapcsolatát dolgozza fel, indult a 2001-es Magyar Filmszemlén, de a kedvező fogadtatás ellenére, díjazásban nem részesült.

A Kísértéseket forgalmazó Nextreme Film információi szerint a megvásárolta az ausztrál televízió és németországi forgalmazásáról is tárgyalnak.

Az Európai Filmakadémia díjkiosztó ünnepségét december 7-én rendezik meg Rómában.