Radikálisan megváltoztatná a filmtörvényt a producerek szervezete

MTI
2002.10.01. 16:09
A készülő filmtörvényben változtatni kell azon, hogy a produceri szakma nem tényleges súlyának megfelelően reprezentált a filmiparhoz kötődő döntési folyamatokban - többek között ezt tartalmazza a Magyar Producerek Szövetsége szakmai szervezet kedden közzé adott programnyilatkozata.

Az idén szeptember közepén létrejött érdekképviseleti szervezet radikálisan megújítaná a filmipar állami támogatási és finanszírozási rendszerét, illetve döntési mechanizmusait.

A Magyar Producerek Szövetsége a kidolgozandó stratégia sarokpontjai között említi, hogy a nemzetközi tapasztalatok alapján értékorientáltabb, hatékonyabb, piacösztönző és átlátható állami támogatási rendszer jöjjön létre. A producerek alapjaiban kívánják megreformálni a közpénzek fel-használásával elkészült alkotások hazai forgalmazását.

A magyar producerek, a Magyarországon bejegyzett mozgóképgyártó cégek érdekképviseletére hivatott Magyar Producerek Szövetségét 31 alapító tag hívta létre azzal a céllal, hogy a magyar filmgyártásban meghonosítsa a produceri szemléletet, amely a filmet egyszerre tekinti műalkotásnak és gazdasági vállalkozásnak.