Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Digitalizálják a tibeti kultúrát

2002.10.04. 12:46
A New York-i Tibeti Buddhista Információs Központ munkatársai a gazdag buddhista-színezetű tibeti irodalom általuk gondozott mintegy 12 000 példányból álló könyvállományát igyekeznek digitalizálni - írja az ITTK Infinit hírlevele. Céljuk, hogy megmentsék a pusztulástól a könyvek romló állaga miatt veszélybe került értékes, történelmi jelentőségű irodalmi gyűjteményt.

A könyvek beszkennelt oldalai CD-ROM-ra, majd végül a világhálóra kerülnek, ahol bárki számára hozzáférhetővé válnak. A szervezet nem számol fel díjat majdani szolgáltatásaiért, hanem magánadományokból igyekszik megvalósítani a projektet.

A könyvek jórésze azoktól a menekültektől származik, akik Kína 1950-es tibeti inváziója elől a Himalája hegycsúcsain át hagyták el az országot, magukkal együtt az értékes műveket is kimenekítve. A gyűjteményben a buddhista filozófia művei mellett matematikával és alkímiával foglalkozó alkotásokat is találunk. Mivel Tibetben nem létezett könyvnyomtatás, a könyvek kézírással, vagy fa nyomtatóformák segítségével születtek.