Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhunyt Rostás Mihály roma mesemondó

RSK
2002.10.28. 16:46
Életének 65. évében elhunyt Rostás Mihály roma mesemondó, a népművészet mestere. A híres elbeszélő a Szabolcs megyei Nagyecseden született, ott is nőtt fel. Tizenhat éves korától, Budapest és Nagyecsed között ingázva több mint harminc évig dolgozott építőipari segédmunkásként. Rostás Mihály 1979-ben tett szert országos hírnévre, mikor amatőrként főszerepet kapott Gyarmathy Lívia Koportos című filmdrámájában, ezt követően több, szintén romákról szóló filmben is játszott.

A nagyecsedi oláh cigányok hagyományait féltve őrző Rostás Mihály csaknem száz mesét hagyott maga után: ezek a Magyar Népművelési Intézet gondozásában jelentek meg a Ciganisztikai Tanulmányok ötödik kötetében. A fővárosi Cigány Szociális Módszertani és Művelődési Központ (CSZMMK) 1992-ben adta ki Rostás Mihály cigány fabuláit Árgyélus Kismiklós címmel. Rostás Mihályt ezen a héten Demecserben helyezik végső nyugalomra.