Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Hetvenöt éve született a lengyel James Dean

MTI
2002.10.31. 13:10
Hetvenöt éve, 1927. november 3-án született szovjet-ukrajnai Kniaze városkában Zbigniew Cybulski lengyel filmszínész, a "lengyel James Dean".

A mozi számára Andrzej Wajda fedezte fel, 1954-ben A mi nemzedékünk című filmjében Cybulskira osztott egy nyúlfarknyi szerepet. Néhány kevésbé jelentős filmszerep után Wajda, aki egy James Dean-szerű figurát keresett az 1958-as Hamu és gyémánt című filmjének főszerepére őt választotta. A forgatás során Wajda megengedte neki, hogy saját hétköznapi öltözékében, farmerben és napszemüvegben játssza el Maciek Chelmicki alakját, holott a film nem sokkal a II. világháború befejezése után játszódott.

Chelmicki szerepében nemcsak a lengyel nézők szívét hódította meg, de a nemzetközi filméletben is megismerték nevét.

Több rendezővel is dolgozott együtt, s jelentős filmjei közé tartozik Az éjszakai vonat 1959-ből, az 1962-es Útban Párizs felé, A gyilkos és a lány 1963-ból, az 1964-es Egy olasz Varsóban, a Szaltó 1965-ből, az És aztán Mexikó! 1966-ból.

Közben élete egyre zaklatottabbá, túlhajszolttá vált, egyre többet tartózkodott füstös kis kocsmákban, ahol mind több és több vodkával próbálta elűzni a forgatások fáradtságát.

1967. január 8-án délelőtt Wroclawból Varsóba akart utazni, de késve érkezett a pályaudvarra és a már mozgásban lévő vonatra próbált felugrani. A lába megcsúszott, Cybulski a két kocsi közé esett, s bár azonnal leállították a vonatot, a színész olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítás után nem sokkal meghalt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!