Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ismeretlen Rembrandt-rézkarc bukkant fel

MTI
2002.11.07. 13:50
Televíziós felvételek készítése közben előkerült Rembrandt (Harmensz van Rijn - 1606-1669) egyik rézkarcának épen maradt példánya Hollandiában. "A tékozló fiú visszatérése" című rézkarc jó állapotban maradt fenn és egész biztosan Rembrandt életében, a mester műhelyében készült: nem az eredeti nyomán később készült lemez lenyomatáról van szó - állapította meg a televízió "Művészet és giccs között" című műsorának szakértője, aki a "De Telegraaf" című lap szerdai jelentése szerint 20 000 euróra (kb. 5 millió forintra) becsülte a rézkarc értékét.

A televíziós műsor készítése közben egy nő azért mutatta be a a példányt, hogy felbecsültesse értékét és tanácsot kérjen, mit tegyen vele - anélkül, hogy sejtette volna, eredeti lenyomatról van szó. A rézkarcot beteg fia évekkel ezelőtt ajándékba kapta egy szobákat kiadó asszonytól, hogy "érezze ott jobban magát" - magyarázta a hölgy a szakértőnek.