Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Chilei filmhét az Örökmozgó Filmmúzeumban

MTI
2002.11.13. 12:29
Az 1990-es évek eleje óta - Augusto Pinochet diktatúráját követően - megújult chilei filmipar friss alkotásai között tallóz az első budapesti chilei filmhét, amely szombaton kezdődik az Örökmozgó Filmmúzeumban.

A chilei nagykövetség és a Magyar Nemzeti Filmarchívum közös rendezvényéről szóló ismertető szerint az új chilei filmek sokat segíthetnek abban, hogy a világ ne úgy tekintsen az Andok-beli országra, mint a diktatúra szimbólumára.

Az 1990-es évektől fogva ugyanaz a törekvés jellemzi a chilei filmeseket, mint a többi "kis ország" filmkészítőit, jelesül, hogy nemzeti filmjeikkel bekerüljenek a nemzetközi filmvilágba - írta a filmarchívum.

A november 23-ig tartó filmhéten a mai chilei problémákat feltáró hat filmet vetítenek.

Köztük van Cristian Gálaz Öntsék ki a szívüket, kedves hallgatóim! című, 1999-es alkotása, amely nem utolsósorban a szexuális tabudöntögetésnek köszönhette kirobbanó sikerét: a dél-amerikai országban - ahol 30-40 ezer közötti a hazai filmek átlagos nézőszáma - ezt a filmet két hónap alatt félmillióan látták, amely ezzel minden idők legnézettebb chilei produkciója lett.

A film egy - Chilében valóban létező - betelefonálós rádióműsorról és vezetőjéről szól, aki előtt a hallgatók felszabadultan beszélnek szerelmi- és szexuális életükről.

A Gringuito (1998) és az Őrült vágy (1998) című film a multikulturalitás problémáit feszegeti.

A Gringuito egy New York-i kisfiúról szól, aki a szüleivel Santiago de Chilébe költözik. Iván utálja a változást, s mikor megtudja, hogy édesanyja terhes, dühében elszökik otthonról. Rövidesen egy kegyetlen világban találja magát, ahonnan nincs visszaút, és ahol nem könnyű életben maradni.

Az Őrült vágy - a legtöbb díjat elnyert chilei film - a chilei-perui határon, egy eldugott faluban játszódik, s az oda költöző fiatal házaspárról szól.

Az 1999-ben készült Megtorlás múlt századi történetében egy árvízben elpusztult család egyetlen túlélője, a fiatal Anita a helyi földbirtokos majorságába kerül; az idős özvegyember és az árva lány között viharos, végzetszerű szerelem szövődik.

A filmarchívum ismertetése szerint 1992 és 1997 között évi két filmet forgattak Chilében, 1998-tól ez a szám tízre emelkedett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!