Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ady szerelme: Ada - könyvritkaság a Petőfi Irodalmi Múzeumtól

MTI
2002.11.14. 14:31
Ady szerelme: Ada címmel - Ady Endre születésének 125. évfordulója alkalmából - ünnepi kiadványt jelentetett meg csütörtökön a költő nemrégiben váratlanul előkerült levelei alapján az Ady-életmű Alapítvány, az Argumentum Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). Az 500 példányban napvilágot látott új Ady-könyv reprezentatív szövegközlés keretében tárja fel az Ady-Ada kapcsolatot.

A ritkaságnak számító kiadvány megjelentetését azok az eddig publikálatlan levelek inspirálták, amelyeket Ady Bisztriczky Józsefnéhez, azaz Adához, Városmajor szanatórium-beli szerelméhez írt. A könyv az 1912 tavaszától-őszéig tartó röpke szerelem valamennyi fellelhető dokumentumát tartalmazza: a már ismert verseket, Ada leveleit, az első teljes közlésű Ady-leveleket, a költőt ábrázoló felvételeket, és egy Adáról készült fotót - számolt be Varga Katalin, a kötet összeállítója, a PIM munkatársa.

A dokumentumokat Hegyi Katalin tanulmánya és jegyzetei egészítik ki, amelyekből a kötetet méltató Tarján Tamás irodalomtörténész szerint hiánytalanul bomlik ki, mi volt Ada szerepe Ady életében.