Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Ady szerelme: Ada - könyvritkaság a Petőfi Irodalmi Múzeumtól

MTI
2002.11.14. 14:31
Ady szerelme: Ada címmel - Ady Endre születésének 125. évfordulója alkalmából - ünnepi kiadványt jelentetett meg csütörtökön a költő nemrégiben váratlanul előkerült levelei alapján az Ady-életmű Alapítvány, az Argumentum Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). Az 500 példányban napvilágot látott új Ady-könyv reprezentatív szövegközlés keretében tárja fel az Ady-Ada kapcsolatot.

A ritkaságnak számító kiadvány megjelentetését azok az eddig publikálatlan levelek inspirálták, amelyeket Ady Bisztriczky Józsefnéhez, azaz Adához, Városmajor szanatórium-beli szerelméhez írt. A könyv az 1912 tavaszától-őszéig tartó röpke szerelem valamennyi fellelhető dokumentumát tartalmazza: a már ismert verseket, Ada leveleit, az első teljes közlésű Ady-leveleket, a költőt ábrázoló felvételeket, és egy Adáról készült fotót - számolt be Varga Katalin, a kötet összeállítója, a PIM munkatársa.

A dokumentumokat Hegyi Katalin tanulmánya és jegyzetei egészítik ki, amelyekből a kötetet méltató Tarján Tamás irodalomtörténész szerint hiánytalanul bomlik ki, mi volt Ada szerepe Ady életében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!