Judit
2 °C
7 °C

Olasz tévés szankciók az ifjúság védelmében

MTI
2002.11.21. 16:22
Maurizio Gasparri olasz kommunikációs miniszter súlyos szankciókkal fenyegette meg azokat a televízióadókat, amelyek nem tartják be a gyermekek védelmére született törvényes előírásokat.

A miniszteri nyilatkozat a gyermekek jogainak világnapján született, s az nagy visszhangot keltett csütörtökön az olasz politikai körökben. Gasparri emlékeztetett arra: nincs szükség külön törvényre, hiszen a televíziós csatornák számára most is érvényben van a gyermekek védelmét szolgáló szabályrendszer, amit viszont nem tartanak be az érintettek.

Eddig még nem foganatosítottak semmiféle szankciót a normákat megsértőkkel szemben. Mostantól azonban komoly megrovásokra van kilátás, a hatóságok a cenzúra eszközével is élhetnek, pénzbírságot vethetnek ki, akár be is tilthatnak műsorokat.

A statisztikai adatok szerint az olasz ifjúság egészséges fejlődését veszélyeztetik a tévében látható erőszakos jelenetek vagy az alacsony színvonalú műsorok. Az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) szerint a 3 és 15 év közötti korosztály évente összesen 15 ezer órát ül a televízió képernyője előtt, míg az iskolapadban 11 ezer órát töltenek. Egy kimutatásból kiderül, hogy egy olasz gyermek tizennégy éves koráig több mint 18 ezer virtuális gyilkosságnak lesz a szemtanúja.

Az olasz állami televízió (RAI) második csatornája a gyermekekre való tekintettel az utolsó pillanatban levette szerda estére tervezett műsoráról Pedro Almodóvar Mindent anyámról című filmjét. A jobbközép kormánykoalíció politikusai üdvözölték a lépést, a balközép ellenzék soraiból azonban többen "bigottnak" minősítették a csatorna vezetésének döntését, veszélytelennek minősítve a művet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?