Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Homoszexuális emlékművet találtak Róma közelében

MTI
2002.11.25. 11:50
Hadrianus római császár férfiszeretőjének, Antinóosznak emelt szentélyt találtak olasz régészek Rómától 30 kilométerre keletre, a mai Tivoliban lévő egykori császáripalotában. Az egyiptomi stílusú templom felfedezése az utóbbi évek egyik legjelentősebb régészeti eseménye a térségben és újabb adalékokkal szolgál a történelem egyik leghíresebb homoszexuális szerelmi viszonyához - jelentette a Reuters és a dpa olasz műemlékvédelmi illetékesekre hivatkozva.

Olasz régészek szerint ez lehet az a régóta keresett emlékmű, amelyet a császár a hűséges szerető emlékének és isteni kultuszának szentelt, de a harminc méter átmérőjű, félkör alakú építmény akár Antinóosz sírhelyét is rejtheti.

Hadrianus császár 24 évesen a forma kedvéért ugyan házasságot kötött, 40 éves korában azonban halálosan beleszeretett egy bithüniai görög ifjúba, az akkor mindössze 14 éves Antinóoszba. A fiú 130-ban egy nílusi hajóúton tisztázatlan körülmények közt a folyóba veszett, ezért a császár halála után istenné nyilvánította őt, emlékére megalapította Antinopolisz várost, és szerte a birodalomban felállíttatta szobrát, amely Antinóoszt összemossa a legenda szerint a szintén a Nílusba veszett Ozirisz egyiptomi istenséggel.