Kertész Imre Párizsban

MTI
2002.11.28. 11:38
Franciaországi kiadója, az Actes Sud meghívására Párizsba érkezett Kertész Imre, a 2002-es irodalmi Nobel-díj magyar kitüntetettje.

A jelenleg Berlinben dolgozó magyar alkotót délben az arles-i könyvkiadó díszebéden látja vendégül. A közszolgálati France 2 és a TV5 a interjút készít Kertész Imrével, s az FR2 esti adásában sugározza a felvételt.

Erdős André, Magyarország párizsi nagykövete csütörtökön a Foch sugárúti rezidencián szűk körű fogadást ad az író tiszteletére.

Csütörtökön a párizsi Bibliotheqeue Nationale épületében a sajtó, a könyvkiadók és könyvesboltok képviselői találkoznak Kertész Imrével. A tömeges érdeklődés miatt a kiadó igyekezett minden reklámot elkerülni, csak a névre szóló meghívóval rendelkezők vehetnek részt a rendezvényen. A nap folyamán, az Actes Sud tájékoztatása szerint Kertész Imre sorozatban fogadja a francia és külföldi lapok kiválasztott munkatársait.

Az Actes Sud 1995 óta négy Kertész-művet jelentetett meg, köztük a legnagyobb sikert a Sorstalanság aratta. A kiadó a Nobel-díj odaítélése után 10-10 ezer példányban újranyomatta a Kaddis a meg nem született gyermekért, a Sorstalanság, az Egy másik és A kudarc című Kertész-könyveket. A 40 ezer könyvet napok alatt szétkapkodták.