Árpád
-2 °C
4 °C

A Panthéonban helyezik el Alexandre Dumas hamvait

MTI
2002.11.30. 18:54
Alexandre Dumas, a nagy francia író hamvai - négy testőr kíséretében - eddigi nyughelyükrol, az észak-franciaországi Villers-Cotteretsbol a párizsi Panthéon felé tartanak, ahol szombaton este, születésének bicentenáriumán ünnepélyesen elhelyezik őket a francia szellemi nagyságok tiszteletére emelt épületben.

Párizsban számos utcát lezártak, hogy utat biztosítsanak az író hamvait tartalmazó koporsónak, amely egy halottaskocsiban rendőri kísérettel haladt a Panthéon felé. A bársonnyal borított koporsón a három testőrnek - Dumas híres regényhőseinek - jelmondata olvasható: "Mindenki egyért, egy mindenkiért".

Az író szülőfalujából, Villers-Cotterets-bol pénteken vitték át a koporsót a Párizs környéki Monte Cristo kastélyba, az író egykori birtokára, ahol több százan vettek búcsút a hamvaktól. A világ egyik legolvasottabb szerzőjének számító írót 1872-ben bekövetkezett halála után szülőhelyén temették el. A település lakói a hamvakért cserébe új Dumas-szobrot kapnak.

A Pathéon épületét 1791-ben emelték, eredetileg a francia forradalom nagyjainak tiszteletére. Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Emil Zola, André Malraux és a francia nemzet számos más nagy személyisége után Alexandre Dumas a hetvenedik, aki kupolája alá kerül. Az írók közül hatodikként érdemelte ki ezt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?