Kirúgták, mert nem káromkodott

AP
2002.12.02. 11:48
Távoznia kellett az utahi egyetem drámatagozatáról egy hallgatónak, mivel nem volt hajlandó káromkodni a világot jelentő deszkákon -jelentette az AP.

A mormon egyházhoz tartozó Christina Axson-Flynn perre vitte az ügyet, és a bíróságon azt állította, hogy már a felvételikor közölte tanáraival: inkább fel se vegyék, ha nem tudják számára biztosítani, hogy a színpadon nem kell majd az Úr nevét minden különösebb indok nélkül kiejtenie, illetve közönséges szavakat mondania. A tanárok ugyanakkor azt vallották, hogy elmagyarázták a lánynak, hogy nem térhet el a szövegkönyvtől, mindent pontosan úgy kell mondania, ahogy az le van írva.

A lányt képviselő ügyvédek szerint az egyetem tanárai megsértették a hallgató vallásszabadsághoz való jogát, valamint hátrányos megkülönböztetést alkalmaztak vele szemben, mert miközben egy zsidó származású társának vallási okokból megengedték, hogy szombaton ne lépjen színpadra, addig Axson-Flynn meggyőződését nem tartották tiszteletben. A lány a perrel el szeretné érni, hogy az egyetem vezetői írásban ismerjék el, hogy hibázták, és vegyék vissza az egyetemre.