Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kirúgták, mert nem káromkodott

AP
2002.12.02. 11:48
Távoznia kellett az utahi egyetem drámatagozatáról egy hallgatónak, mivel nem volt hajlandó káromkodni a világot jelentő deszkákon -jelentette az AP.

A mormon egyházhoz tartozó Christina Axson-Flynn perre vitte az ügyet, és a bíróságon azt állította, hogy már a felvételikor közölte tanáraival: inkább fel se vegyék, ha nem tudják számára biztosítani, hogy a színpadon nem kell majd az Úr nevét minden különösebb indok nélkül kiejtenie, illetve közönséges szavakat mondania. A tanárok ugyanakkor azt vallották, hogy elmagyarázták a lánynak, hogy nem térhet el a szövegkönyvtől, mindent pontosan úgy kell mondania, ahogy az le van írva.

A lányt képviselő ügyvédek szerint az egyetem tanárai megsértették a hallgató vallásszabadsághoz való jogát, valamint hátrányos megkülönböztetést alkalmaztak vele szemben, mert miközben egy zsidó származású társának vallási okokból megengedték, hogy szombaton ne lépjen színpadra, addig Axson-Flynn meggyőződését nem tartották tiszteletben. A lány a perrel el szeretné érni, hogy az egyetem vezetői írásban ismerjék el, hogy hibázták, és vegyék vissza az egyetemre.