Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Konferencia Déry Tibor halálának 25. évfordulóján

MTI
2002.12.03. 09:38
Déry Tibor halálának 25. évfordulója alkalmából Mérlegen egy életmű címmel konferencia kezdődik Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, csütörtökön. A kétnapos tanácskozás szervezői az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyar Irodalomtörténeti Intézete, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézete, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A rendezvény védnöke Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere. Az irodalomtörténeti előadások többek között olyan kérdésekre keresik a választ, hogy aktuálisak-e még az író társadalomjobbító szándékai, illetve joggal aggódott-e Déry a természetszennyeződés és a világ túlnépesedése miatt.

A program szerint a nyitó előadást Utóélet - változó világban címmel, Botka Ferenc tartja. Pomogáts Béla Déry és 1956 címmel foglalja össze elemzését. Széchenyi Ágnes 1945 jelentőségét boncolgatja Déry Tibor, Illyés Gyula és Márai Sándor életművében. A Déry-életművet elemző kétnapos tanácskozáshoz kapcsolódva csütörtökön Országutak üzenetei címmel kamara-kiállítás nyílik a múzeumban.