Apokalipszis, most: Vietnamban tiltott és sikeres

MTI
2002.12.04. 12:22
Bár a vietnami hatóságok leállították az amerikai Francis Ford Coppola klasszikus háborús filmjének, az Apokalipszis, mostnak vetítését az ország kábeltévé-csatornáján, a helyi érdeklődők könnyedén beszerezhetik az alkotást DVD-kiadását a megfelelő boltokban.

A Vietnam Cable Television részvénytársaság vezetője, meghajolva a kormány "szex, erőszak és politikailag érzékeny kérdések" bemutatátást tiltó rendelete előtt, fél óra sugárzás után leállította az Apokalipszis, most bővített, rendezői változatának vetítését. "Nem folytathatjuk a filmet, amikor azt látjuk, hogy népünket ölik benne" - indokolta lépését a Reuters-nek Nguyen Huu Loc, a társaság igazgatója.

Coppola vietnami rajongói azonban nem esnek kétségbe: az eredetileg 1979-ben bemutatott filmnél 49 perccel hosszabb új változathoz minden gond nélkül hozzájuthatnak kalóz DVD-kiadásban, hozzávetőlegesen 1,30 dollárért.

A vietnami vezetés, a gazdasági nyitás mellett továbbra is szigorú ellenőrzést gyakorol a média és az információ-áramlás felett, és működik a filmcenzúra is. Különösen érzékeny a kormány az 1975-ben véget ért vietnami-amerikai háború témájában, amely a Washington által támogatott dél-vietnami rendszer összeomlását, és Vietnam északi, kommunista vezetéssel való újraegyesítését hozta. Coppola, aki Joseph Conrad A sötétség mélyén című regényének motívumait ültette át a vietnami háború környezetébe, már 1968-ban el akarta készíteni filmjét, de a konfliktus tetőpontján egyetlen amerikai producer sem akadt, aki pénzelte volna ezt a vállalkozást. Az eredeti változatban Coppola Los Angeles-i egyetemi társa, Jim Morrison - a Doors zenekar énekese, költője - játszotta volna a főszerepet. Végül tíz évvel késobb a rendező saját vagyonát kockáztatva csinálta meg az Apokalipszist Martin Sheen és Marlon Brando főszereplésével, valamint a Doors zenéjével, de a közel négyórás film csak megcsonkítva került a közönség elé. Két évvel ezelőtt Coppola elővette a kimaradt felvételeket, újravágta a filmet és immár ezt a változatot vetítik világszerte.