Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Apokalipszis, most: Vietnamban tiltott és sikeres

MTI
2002.12.04. 12:22
Bár a vietnami hatóságok leállították az amerikai Francis Ford Coppola klasszikus háborús filmjének, az Apokalipszis, mostnak vetítését az ország kábeltévé-csatornáján, a helyi érdeklődők könnyedén beszerezhetik az alkotást DVD-kiadását a megfelelő boltokban.

A Vietnam Cable Television részvénytársaság vezetője, meghajolva a kormány "szex, erőszak és politikailag érzékeny kérdések" bemutatátást tiltó rendelete előtt, fél óra sugárzás után leállította az Apokalipszis, most bővített, rendezői változatának vetítését. "Nem folytathatjuk a filmet, amikor azt látjuk, hogy népünket ölik benne" - indokolta lépését a Reuters-nek Nguyen Huu Loc, a társaság igazgatója.

Coppola vietnami rajongói azonban nem esnek kétségbe: az eredetileg 1979-ben bemutatott filmnél 49 perccel hosszabb új változathoz minden gond nélkül hozzájuthatnak kalóz DVD-kiadásban, hozzávetőlegesen 1,30 dollárért.

A vietnami vezetés, a gazdasági nyitás mellett továbbra is szigorú ellenőrzést gyakorol a média és az információ-áramlás felett, és működik a filmcenzúra is. Különösen érzékeny a kormány az 1975-ben véget ért vietnami-amerikai háború témájában, amely a Washington által támogatott dél-vietnami rendszer összeomlását, és Vietnam északi, kommunista vezetéssel való újraegyesítését hozta. Coppola, aki Joseph Conrad A sötétség mélyén című regényének motívumait ültette át a vietnami háború környezetébe, már 1968-ban el akarta készíteni filmjét, de a konfliktus tetőpontján egyetlen amerikai producer sem akadt, aki pénzelte volna ezt a vállalkozást. Az eredeti változatban Coppola Los Angeles-i egyetemi társa, Jim Morrison - a Doors zenekar énekese, költője - játszotta volna a főszerepet. Végül tíz évvel késobb a rendező saját vagyonát kockáztatva csinálta meg az Apokalipszist Martin Sheen és Marlon Brando főszereplésével, valamint a Doors zenéjével, de a közel négyórás film csak megcsonkítva került a közönség elé. Két évvel ezelőtt Coppola elővette a kimaradt felvételeket, újravágta a filmet és immár ezt a változatot vetítik világszerte.