Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Áron alul kelt el egy Aba Novák festmény Pozsonyban

MTI
2002.12.04. 13:23
Tizenkét és félmillió forintnak megfelelő összegért, 2 millió 200 ezer koronáért árverezték el kedden este Aba Novák Vilmos egyik művét Pozsonyban, a Soga aukciósház árverésén.

A Család című festmény némi tétova licitmozgás után kikiáltási ár alatt kelt el. Az aukciós ház ennek ellenére elégedett .

A Soga téli aukciójára a szokásosnál is több műgyüjtőt és kíváncsiskodót vonzott a modern magyar festészet kiemelkedo alkotója, Aba Novák Vilmos nagyméretű olajfestménye, amelynek eredetiségéhez a magyar és szlovák szakértők véleményére hivatkozó katalógus szerint nem fér kétség.

Az alkotó jellegzetes kézjegyeit hordozó, feltehetően 1925-ös keltezésű, szignált Aba Novák olajvászon mű eredeti kikiáltási ára 2 millió 700 ezer szlovák korona volt, de a Pozsonyban még szokatlanul magasnak számító indítóárra senki nem licitált rá, így a műre csak az indítóáron aluli licitet jelentettek be. A festmény így a kikiáltási ár alá haladó licitek után, az indítóárnál fél millió koronával olcsóbban kelt el.

A Soga árverésein rendszeresen bukkannak fel jelentős magyar alkotások. A mostani árverésen is több magyar alkotó muvét, köztük Mednyánszky László három olajfestményét és egy ceruzarajzát, egy Iványi-Grünwald képet, egy a harmincas évek végén készült Scheiber Hugó portrét, egy korábbi Fried Pál olajportrét és Munkácsy Mihály Ecce homójához készült ceruzarajzvázlatát kínálták. Ezek mindegyike elfogadható áron kelt el Pozsonyban, jóllehet, Munkácsy - szintén kiáltási ár alatt 30 ezer koronáért leütött - vázlatát kevésbé jelentős magyar alkotók művei kétszeres kikiáltási árral "körözték le."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?