Áron alul kelt el egy Aba Novák festmény Pozsonyban

MTI
2002.12.04. 13:23
Tizenkét és félmillió forintnak megfelelő összegért, 2 millió 200 ezer koronáért árverezték el kedden este Aba Novák Vilmos egyik művét Pozsonyban, a Soga aukciósház árverésén.

A Család című festmény némi tétova licitmozgás után kikiáltási ár alatt kelt el. Az aukciós ház ennek ellenére elégedett .

A Soga téli aukciójára a szokásosnál is több műgyüjtőt és kíváncsiskodót vonzott a modern magyar festészet kiemelkedo alkotója, Aba Novák Vilmos nagyméretű olajfestménye, amelynek eredetiségéhez a magyar és szlovák szakértők véleményére hivatkozó katalógus szerint nem fér kétség.

Az alkotó jellegzetes kézjegyeit hordozó, feltehetően 1925-ös keltezésű, szignált Aba Novák olajvászon mű eredeti kikiáltási ára 2 millió 700 ezer szlovák korona volt, de a Pozsonyban még szokatlanul magasnak számító indítóárra senki nem licitált rá, így a műre csak az indítóáron aluli licitet jelentettek be. A festmény így a kikiáltási ár alá haladó licitek után, az indítóárnál fél millió koronával olcsóbban kelt el.

A Soga árverésein rendszeresen bukkannak fel jelentős magyar alkotások. A mostani árverésen is több magyar alkotó muvét, köztük Mednyánszky László három olajfestményét és egy ceruzarajzát, egy Iványi-Grünwald képet, egy a harmincas évek végén készült Scheiber Hugó portrét, egy korábbi Fried Pál olajportrét és Munkácsy Mihály Ecce homójához készült ceruzarajzvázlatát kínálták. Ezek mindegyike elfogadható áron kelt el Pozsonyban, jóllehet, Munkácsy - szintén kiáltási ár alatt 30 ezer koronáért leütött - vázlatát kevésbé jelentős magyar alkotók művei kétszeres kikiáltási árral "körözték le."