Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

20 millióba kerül a Munkácsy-kép szállítása

2002.12.06. 12:23
Várhatóan jövő hét szerdán érkezik meg Debrecenbe a "Krisztus Pilátus előtt" című Munkácsy-festmény. A Krisztus-trilógia jelenleg Kanadában lévő darabját New York érintésével előbb Párizsba, majd Budapestre szállítják. Innen kerülhet vissza a trilógia két másik darabja, az Ecce Homo és a Golgota mellé.

A szállítás költsége 20 millió forintra tehető, ezt az összeget Debrecen önkormányzata és a és a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közösen fizeti ki.

A képet tavaly szállították el a kanadai Hamilton Galériába, mert tulajdonosa elajándékozta azt. Visszakerülésért alapítványt hoztak létre: a Munkácsy Trilógia Közalapítvány számláján 16 millió, míg a képről készült bélyegek eladásából 282 millió forint gyűlt össze. A művészerttörténészek szerint a "Krisztus Pilátus előtt" a trilógia legszebb darabja, és Munkácsy Mihály életművében is kiemelkedő alkotás.