Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szobrot kap az első magyar hangosfilm operatőre

MTI
2002.12.16. 09:39
Szobrot avatnak Eiben István, a legendás operatőre születésének századik évfordulója alkalmából pénteken Budapesten, a Magyar Filmlaboratórium II. kerületi, Budakeszi út 51. szám alatti főbejáratánál.

A szervezők tájékoztatása szerint az ünnepségen Illés György, a Magyar Operatőrök Társaságának elnöke, Szécsényi Ferenc operatőr és Gaál István filmrendező emlékezik Eiben Istvánra, akinek nevéhez több mint hatvan némafilm és százhúsz hangosfilm fotografálása fűződik.

Eiben István készítette az első magyar hangosfilm, A kék bálvány, illetve a második világháború utáni első produkció, a Tanítónő felvételeit. Operatőri munkáját olyan nagy sikerű filmek fémjelzik, mint például a Hyppolit, a lakáj, a Légy jó mindhalálig, a Nászút féláron, a Mágnás Miska, a Janika, az Úri muri, a Déryné, az Egy pikoló világos, valamint a Dollárpapa.