Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Műemlékvédelem és Citrom-díj

MTI
2002.12.18. 15:36
Mintegy 30 kisebb műemléki helyreállítás fejeződik be a jövő évben, s az újonnan induló programok közül a fertődi Esterházy-kastély felújítása lesz a legjelentősebb - közölte Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

A KÖH elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy 2004 az épített örökség éve lesz az Európai Unióban, s így számos, ez irányú pályázat megjelenésére számítanak. A konkrét terveket ismertetve elmondta, hogy a jövő évben befejeződő mintegy 30 kisebb műemléki helyreállításra csaknem 300 millió forintot fordítanak.

A fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója jövőre 600 millió forintból kezdődhet meg. A beruházások között szerepel a világörökség részét képező pécsi középkori egyetem, kőtár és ókeresztény sírkamrák helyreállítása mintegy 80 millió forint értékben, s a gyulai vár rekonstrukciója, amelyre összességében 370 millió forint áll rendelkezésre.

Varga Kálmán kitért arra, hogy a budai Vár együttese 2-3 éven belül sürgősen megoldandó problémákat fog felvetni, ezért már a jelenlegi kormányzatnak helyreállítási programot kellene elindítania.

Varga Kálmán szólt arról is, hogy a hivatal létrehozza a Műemlékvédelemért Citrom-díjat, amelyet minden évben annak ítélnek, aki az adott időszakban a legdurvábban sértette meg, vagy a leggondosabban igyekezett kikerülni a műemlékvédelmi előírásokat.