65 éves Adriano Celentano

Index, MTI
2003.01.03. 13:28
Celentano 1938. január 6-án született Milanóban, pugliai származású szülők gyermekeként a Via Gluck 14-es számú házában. Ezt az utcát a 60-as évek közepén tette halhatatlanná az Il ragazzo della Via Gluck (A fiú a Gluck utcából) című felvételében, a rock első "környezetvédő" dalában. Az iskolából hamar kimaradt, egy ideig órássegédként dolgozott, de a zene hamar elcsábította.

1957 májusában a milanói Jégpalotában, az első olasz rock and roll-fesztiválon lépett fel Rocky Boys nevű zenekarával, amelyben olyan később neves olasz énekes-színészek játszottak rajta kívül, mint Enzo Jannacci és Giorgio Gaber. (Gaber éppen szerdán, január 1-jén, 63 éves korában hunyt el). A 21 éves Adriano átírta a dallal az olasz toplistákat, és innentől kezdve nem volt megállás. Lemezszerződést kapott, filmekben szerepelt (megjelenik Fellini Édes életében is), két évvel később pedig, bár éppen katonáskodott, a frenetikus ritmusú 24 mila baci-val(24 ezer csók) lett világsiker.

Filmes karrierje a zenével párhuzamosan teljesedett ki - egy forgatáson ismerte meg Claudia Morit, feleségét és négy gyermekének anyját - a kezdeti csacska zenés limonádéktól eljutott a komoly szerepekig. Sofia Loren és Anthony Quinn partnere is volt. Gyakran rendezett is, a legnagyobb vihart a Joan Lui című 1985-ös filmje kavarta, amelyben az általa megszemélyesített, feltámadt Jézus egy tévés showműsorban végzi.

Celentano az utóbbi években kevesebbet szerepel, 1999-ben hatrészes önálló műsort kapott a RAI Unón.