Haszán Zoltán az év nyomozó újságírója

Index
2003.01.13. 18:15
Haszán Zoltán vehette át szombaton az egymillió forinttal járó Soma-díjat, amelyet a Gőbölyös Soma Alapítvány évente ítél oda az előző esztendő legjobb fiatal tényfeltáró, nyomozó újságírójának. Haszán - Kéri J. Tiborral, illetve Horváth Gáborral közösen - tavaly tavasszal a Népszabadságban publikálta Országimázs - családi haszon című cikkét s annak folytatásait.

Az összesen négy elemből álló cikksorozat kiválóan, cégkapcsolati vázlattal és dokumentumok tucatjaival illusztrálva ábrázolja azt a folyamatot, amelyben állami pénzek nehezen átlátható utakon át végül is magánzsebekben kötnek ki. Az Alapítvány háromtagú kuratóriuma, amely az utóbbi két hónapban közel 40 jelölt pályamunkáját tekintette át, konszenzussal döntött a díjazott személyéről.

A zsűri által kiemelten méltatott pályaművek között szerepelt az Index az MDF-elnök Dávid Ibolya szocpolügyéről szóló sorozata, Bogád Zoltán és Spirk József munkája.

A budapesti Központi Szabó Ervin Könytvárban rendezett díjátadó ünnepség díszvendége Tom-Jan Meeus nyomozó újságíró, a legbefolyásosabb holland napilap, az NRC Handelsblad veteránja volt. Munkájáról - melynek során fényt derített például arra, hogy a holland rendőrség soraiba miképpen férkőzött be a kábítószer-maffia - Bocskay Zsolt készített vele interjút.