Polanski tarolt a César-díjon

MTI
2003.02.23. 09:46
Roman Polanski sikerfilmje, A zongorista lett szombat este a francia filmakadémia idei César-díjainak nagy nyertese. A lengyel származású francia rendező önéletrajzi elemekkel tarkított filmje hét Césart kapott: a legjobb francia filmnek, a legjobb rendezőnek és a legjobb férfiszínésznek (az amerikai Adrien Brody) járó díjon kívül A zongorista begyűjtötte a legjobb zenéért, hangért, képért és díszletért kiosztott trófeát is. A legjobb külföldi alkotásnak járó Césart első ízben dokumentumfilm kapta: az amerikai Michael Moore filmje, a Bowling for Columbine két kamasz fiúnak a littletoni Columbine középiskolában lezajlott 1999-es ámokfutásáról szól, amely több mint tíz diák halálával végződött.
Először adtak ki Césart a legjobb európai uniós film kategóriájában. Ezt a spanyol Pedro Almodóvar kapta Beszélj hozzá című filmjéért. A legjobb forgatókönyvért járó díjat Constantin Costa-Gavras és Jean-Claude Grumberg érdemelte ki az Ámennel. A legjobb női foszereplő Isabelle Carré lett Zabou Breitman filmjében (Se souvenir des belles chauses - A szépre emlékezni) nyújtott alakításával.
Az idei César-életpályadíjjal pedig Meryl Streep amerikai színésznőt tüntette ki francia Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia.