Az Index újságírója kapta az internetes újságírók Pulitzer-díját

MTI
2003.03.16. 13:30
Magas színvonalú előző évi szakmai tevékenysége elismeréséül 5 újságírónak és három alkotóközösségnek, illetve produkciónak osztották ki a magyar Pulitzer-díjakat vasárnap.

A Budapesten megrendezett ünnepélyes díjátadáson Hankiss Elemér, a Joseph Pulitzer Emlékdíj Alapítvány kuratóriumának elnöke úgy fogalmazott, hogy ez elmúlt évben a magyar sajtóban elindult egy gyógyulási folyamat, ma már valamivel higgadtabb és tárgyszerűbb, kevésbé előítéletes a média.

Az emlékalapítvány díjait idén 13. alkalommal ítélték oda, a 10 kategóriában beérkezett 121 pályamű alapján 8 kategóriában osztották ki.

Az internetes újságírás terén újságírónk, Tóta W. Árpád nyerte el a kitüntetést. A cikk, cikksorozat, riport kategória díjazottja Romhányi Tamás riporter lett, a publicisztika kategóriában Molnár Erzsébet újságíró, a képi megjelenítés kategóriában a Magyar Hírlap fotórovata kapta meg az elismerést, amelynek összege kategóriánként 300 ezer forint és ezer dollár.

Az életmű kategóriában Kertész Péter újságíró vehette át a kitüntetést, az alkotóközösségek, szerkesztőségek közül az Octogon Architecture and Design című kéthavonta megjelenő építészetkritikai folyóiratot, színvonalas rádióriporteri, szerkesztői, műsorvezetői tevékenységéért pedig Benedikty Béla rádiós újságírót díjazták.

A televíziós kategóriában a Propaganda kulturális magazin kapta az elismerést. A sajtó- és médiatörténeti mű, memoár, illetve magazin-újságírás kategóriában nem volt díjazott.

A Joseph Pulitzer Emlékdíjat a magyar származású Paul A. Fabry (Fábry Pál) és a Magyar Hitelbank Rt. alapította.