Béla
13 °C
27 °C

Kassák és a MADI - kiállítás Párizsban

2003.03.18. 09:42
Kassák és a MADI ma Magyarországon címmel kiállítás nyílik Kassák, valamint a művészetéből merítő MADI hazai csoportjának alkotásaiból a Párizsi Magyar Intézetben. Ezt követően az "Hommage ŕ Kassák" című, kortárs zenei koncerten vehetnek részt a résztvevők.

A MADI - Mozgás-Absztrakció-Dimenzió-Invenció - csoportot Buenos Aires-ben 1946-ban alapította a ma Párizsban élő Carmelo Arden Quin. A nemzetközi csoport székhelye 1948-ban - a vezető kontinensváltásával párhuzamosan - került át a francia fővárosba. Léteznek MADI-csoportok a világ minden táján, magyar tagozatukat Dárdai Zsuzsa és Saxon-Szász János egy évtizede hozta létre.

A "geometrikus MADI festmény-objekt a sík és a tér között egyensúlyoz. A szabad formájú MADI mű a környezet része, a környezet a mű része. [...] A MADI tér-plasztika űrökkel építkezik, jellemzője a tagoltság és a mobilitás. [...] A MADI festmény-objekten és tér-plaszikában - túl azon, hogy minden elem kimozdul, és minden mindennel összefügg, megteremtődik a tiszta, élő geometria. "

A kiállításon ezúttal a Bányász Éva, Fajó János, Gall György, Haász István, Haraszty István, Herczegh László, Horváth László, Horváth Pál, Joláthy Attila, Kovács Tamás, Marafkó Bence, Somfai Rezső valamint Saxon-Szász János munkái adnak átfogó képet a MADI magyarországi csoportjának tevékenységéről.

A kiállítás részeként láthatók: Kassák Lajos képarchitektúrái és Carmelo Arden Quin formázott grafikái, a MADI csoport grafikai mappája, a magyarországi MADI Múzeum építészeti koncepciója a 3 H Építésziroda, Csillag Katalin, Gunther Zsolt és Pósa Viktor tervei alapján, valamint "MADI-módi", Horváth Anna divatterveiből.

A kiállítás ideje alatt A képarchitektúra mestere, Kassák Lajos /rendezte. Zsigmondi Boris/; MADI Univerzum. Carmelo Arden Quin portréja /rendezte: Dárdai Zsuzsa/; valamint Kassák /rendezte: B. Farkas Tamás/ című filmek lesznek láthatóak.

A rendezvény kurátora Dárdai Zsuzsa, a kiállítást Saxon-Szász János rendezte. A tárlat április 8-ig látogatható.

Megnyitó: március 18. 19-20 óráig
Koncert időpontja : kedd, március 18. 20 óra
Helyszín: Párizsi Magyar Intézet