Hollywood nem lesz a háborús gépezet része

MTI
2003.03.28. 12:08
Az amerikai moziipar nem nyújt segédkezet George Bush amerikai elnök kormányzatának ahhoz, hogy a közvéleményben még népszerűbbé tegye az iraki háború megindítására vonatkozó döntését.

Jack Valenti, az amerikai filmszövetség (Amerikai Mozgókép Egyesülés, MPAA) elnöke a Fehér Ház értésre adta, hogy nem hajlandó síkra szállni a kormány politikája mellett, ellentétben a 2001. szeptember 11-i merényleteket követő időszakkal.

"Nincs szükségünk arra, hogy reklámokat és mindenféle butaságokat csináljunk" - jelentette ki a Hollywood szürke eminenciásának tartott Valenti abban a nyilatkozatban, amely a Variety szaklapban csütörtökön jelent meg. Valenti szerint inkább az amerikai csapatokat kell segíteni, filmekkel ellátva a katonákat. A szeptember 11-i Amerika-ellenes terrormerényletek után a Fehér Ház sugalmazására az amerikai filmipar fellegvárában különbizottságot hoztak létre Valenti vezetésével, és több közérdekű reklámot készítettek, amelyekben az amerikai értékeket védelmezték.

Az MPAA elnöke szerint az iraki háborút védelmező reklámok súlyos neheztelést váltanának ki Hollywood számos közismert személyiségéből, ugyanis a sztárok jelentős része ellenzi a háborút, sőt sokan, így például Dustin Hoffman vagy Martin Sheen erőteljes propagandát fejtenek ki az amerikai vezetés agresszív külpolitikája ellen.