A Nibelung-ének eddig ismeretlen részei kerültek elő

MTI
2003.03.28. 15:20
Apátság levéltárában. Charlotte Ziegler történész pénteken közölte az APA hírügynökséggel, hogy 3x5 és 3x8 centiméter nagyságú, a XII. századból való pergamendarabokról van szó.

A váratlan lelet előkerülésével kapcsolatos részleteket hétfőn sajtóértekezleten tárják majd fel Bécsben.

A szövegek nagyon nehezen olvashatók és meggyőződésem, hogy a múltban valaki már megtekintette őket - mondta Ziegler. Azt eddig még nem lehetett minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy vajon honnan származnak ezek a szövegtöredékek.

A Nibelung-ének XII. századi középfelnémet hőseposz. Szerzője ismeretlen. A mű - eddigi ismereteink szerint - 39 versszakból áll. Hatása és irodalmi utóélete elsősorban annak köszönhető, hogy a történet több mondakörből, így az alsófrank, a burgund, a hun és a keleti gót legendavilágból táplálkozik.ú

A Nibelung mondakör a germán-skandináv mitológiában Siegfried személyéhez fűződő hősmondakör. Nagy jelentőségű későbbi feldolgozása Richard Wagner zenedrámája, a Nibelung gyűrűje című tetralógia.

1998 januárban már rábukkantak a Niebelung-ének töredékeire a Duna-menti Melk Apátságban. Míg azonban azok a XIII. századból valók, addig a most előkerült töredékek ennél száz évnél régebbiek.