Sára, Márió
2 °C
6 °C

Könyfesztivál Budapesten

MTI
2003.04.08. 14:42
Az immár X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál az idén is az esemény díszvendégével szervezett pódiumbeszélgetéssel veszi kezdetét. Ezúttal Mario Vargas Llosa világhírű perui íróval találkozhatnak az érdeklődők április 24-én a Budapest Kongresszusi Központban.

Zentai Péter László, a könyvszakmai egyesülés igazgatója elmondta: az április 27-éig tartó jubileumi fesztivált Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Jean-Jacques Aillagon francia kulturális miniszter nyitja meg.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) által szervezett rendezvény keddi, budapesti beharangozó sajtótájékoztatóján Zentai Péter aki egyben a fesztivál igazgatója is kitért arra, hogy az országok közül Franciaország lesz a rendezvény fókuszában.

A program szerint 17 ország mintegy 60 írója lesz a fesztivál vendége, közöttük olyan világszerte ismert alkotók, mint a svéd Per Olov Enquist és a francia Andrei Makine.

Az érdeklődők a hazai és a határokon túli magyar szellemi élet több mint 200 képviselőjével is találkozhatnak a fesztiváli napok alatt a Budapest Kongresszusi Központban. A szakmai fórumok témáinak középpontjában a magyar olvasáskultúra fejlesztése, egy hosszú távú könyvpolitika kialakításának megvitatása és elindítása áll.

A X. könyvfesztivál - a tradíciókat követve - a kerek számú életévekhez érkezett magyar írók tiszteletére szervezett Születésnapi Irodalmi Szalon zárja majd.

A díszvendéget megillető Budapest Nagydíjat Demszky Gábor főpolgármester adja át. Mario Vargas Llosa munkásságát Benyhe János méltatja majd. Osztovits Levente, az Európa Könyvkiadó igazgatója a tájékoztatón közölte: Mario Vargas Llosa legújabb regénye, az Édenkert a sarkon túl, a könyvfesztiválra magyarul is megjelenik.