Betiltana egy Jókai-regény megfilmesítést a Körhatár

MTI
2003.04.15. 17:30
Újabb magyar irodalmi alkotás - Jókai Mór: Egy magyar nábob című regényének -filmes adaptációja kapcsán fordult az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottságához a Körhatár Civil Kezdeményezés.

A csoport - amely néhány hónapja az Egri csillagok című Gárdonyi-regényre hivatkozva tett észrevételt - ismét a műsorok korhatár-jelzését előíró ORTT-határozat vélelmezett hiányosságaira kívánja ráirányítani a figyelmet.

A médiahatóság panaszbizottsága a napokban tárgyalja az ügyet.

A civil kezdeményezés tagjai természetesen nem kívánják a mű betiltását, de a törvény hibáira ezzel a módszerrel lehet rávilágítani - olvasható tájékoztatójukban.

A Körhatár Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének filmváltozata ügyében november 14-én már megkereste a médiahatóság panaszbizottságát. Internetes oldaluk szerint a beadvánnyal arra kívánták felhívni a közvélemény és a grémium figyelmét, hogy a tévéműsorok korhatár-jelzéséről hozott ORTT-határozatot betű szerint értelmezve még az ifjúságnak szóló, az általános iskolákban kötelező olvasmányként elfogadott mű filmváltozata sem lenne bemutatható a televízióban.

A beadványt - megalapozatlanságra hivatkozva - tavaly december 3-án elutasította a panaszbizottság, mivel álláspontja szerint az alkotás, amelynek egyes részleteit a tárgyaláson meg is tekintették, nem alkalmas a fiatalok fejlődésének megzavarására.