Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lengyel botránykönyv a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

MTI
2003.04.26. 19:06
A lengyel próza csodagyerekeként emlegetik a 20 éves Dorota Maslowskát, aki tavaly a gimnáziumi érettségire készülve egy hónap alatt írta meg a Lengyel-ruszki háború a fehér-piros lobogó jegyében című regényét.

Az első könyves írónő - munkáját eddig 60 ezer példányban adták el hazájában - a X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, az Európa Könyvkiadó hagyományos Európa Matiné című programjában, szombaton mutatkozott be a közönségnek. "Miközben a könyvet írtam, jól szórakoztam, végigröhögtem a napot" - fogalmazott a gdanski egyetem pszichológia szakán tanuló lány.

"A könyv egyébként a férfiak és a nők, mindenki ellen íródott" - tette hozzá provokáló hangnemet megütve. Osztovits Levente, a kiadó igazgatója szerint Dorota Maslowska nem botrányíró, hanem igazi író, akinek cinikus stílusa mögött fiatalosan kaján, egészséges humorérzék húzódik.

A formanyelve és témaválasztása miatt Lengyelországban irodalmi szenzációnak tartott regény a főhős, Bivaly monológján, narkós-gengszteres, szlenges képzettársításain keresztül ad képet a kommersz kultúrába belefeledkező lengyel társadalomról.