Nem adják vissza a bűvös kardot a törökök

MTI
2003.05.08. 12:41
Törökország nem hajlandó visszaadni Romániának azt a kardot, amely a XV. században élt III. István (Stefan cel Mare) moldvai fejedelemtől származik, és a török legenda szerint megvédelmezi birtokosát attól, hogy a Balkánon legyőzőre találjon.

Adrian Nastase román miniszterelnök szerdai munkalátogatásán vetette fel a témát török kollégájának, Recep Tayyip Erdogannak, emlékeztetve arra, hogy Süleyman Demirel akkori kormányfő 1992-ben ígéretet tett a kard visszaszolgáltatására. Erdogan azonban közölte, hogy csupán a kard másolatát hajlandó átadni Bukarestnek. A másolat jelenleg az isztambuli Topkapi múzeumban látható.

III. (Nagy) István 1457 és 1504 között állt Moldva élén, és hosszú ideig harcolt a török birodalom ellen. 1475-ben Vasluinál legyőzte a török sereget, de nem sokkal ezt követően az általa vezetett törökellenes koalíció szétesett, és Istvánnak 1480-tól hadisarcot kellett fizetnie a Fényes Portának. III. István halála után Moldva a szultán hűbérese lett.

A kard a XVI. században került a törökök kezére hadizsákmányként. Azt tartották róla, hogy megvédelmezi a törököket a balkáni csatákban a kudarcoktól. A kard a román történelem jelképes tárgya, és Bukarest régóta szeretné visszaszerezni - jelentette az AFP hírügynökség.