Konrád György a diktatúrákkal szembeni fellépésről

MTI
2003.05.10. 23:29
Konrád György író szombaton helyeselte a demokratikus államok fellépését az "iszlám diktatúrákkal" szemben.

"Éppúgy, ahogy szembeszegültek a demokráciák a fasiszta és a kommunista diktatúrákkal, érdekükben áll az iszlám diktatúrákkal szembeni fellépés is, amennyiben az iszlám radikális mozgalmai az erő és a terrorista módszerek mellett döntenek" - mondta egy szombati berlini tanácskozáson a 70 éves író, aki hat év után megvált a Berlin-brandenburgi Művészeti Akadémia elnöki posztjától. Utódját valószínűleg még a hét végén megválasztják.

Konrád személyében először állt külföldi a berlini intézmény élén, de utódja is valószínűleg a határokon túlról jön. Igaz, az illető német anyanyelvű: a poszt esélyeseként a 69 éves svájci Adolf Muschgot emlegetik.

Konrád György a Berlinben működő európai kulturális intézetek konferenciáján beszélt, ahol a kultúrpolitikai stratégiákról volt szó.

Idén februárban közösséget alapítottak berlini kulturális intézetek, amelynek szóvivője Masát András, az itteni Collegium Hungaricum vezetője. A közösségnek jelenleg 14 intézet a tagja.

Konrád György a konferencián felolvasott esszéjében egyebek között azt fejtegette, hogy Európa-ellenes a tolerancia bármely mozgalommal, vagy szervezettel szemben, amennyiben a mozgalom, vagy szervezet eszméinek terjesztése érdekében erőt alkalmaz. Antieurópai a filozófiai türelem emberek eszmékből levezetett gyilkolásával szemben.