Több évtizedes késéssel indult az első osztrák magántévé

MTI
2003.06.02. 15:28
Hétfőn, Európa többi részéhez képest több évtizedes késéssel, ATVplus néven megkezdte földi továbbítású, szobaantennával országosan vehető adását az első magántelevízió Ausztriában. Idén 24 millió eurót fektetnek be a csatornába, az év hátralévő részében 15 millió euró reklámbevételre számítanak, és azt remélik, hogy az adó 2006-tól hoz majd jövedelmet.

Az ATV kábelen már 2 éve fogható. 2001-ig azonban Ausztriában a jogszabályok nem engedték televíziós magánadók létrejöttét, mint ahogy Ausztria csak Magyarország után több mint egy évtizeddel engedélyezte a magán-rádióállomások alapítását is. Az országos földi sugárzás eddig egyedül a két csatornát működtető ORF közszolgálati rádió és televízió monopóliuma volt, Ausztriát az elmúlt években számos bírálat érte kül- és belföldön, a strasbourgi emberi jogi bíróság is többször elmarasztalta az országot.

Az új állomás "fiatal, szórakoztató és szexi, de főleg osztrák" szándékozik lenni, és ehhez műsorai 35 százalékát saját produkcióból kívánja fedezni, a fennmaradó 65 százalékhoz sorozatokat és játékfilmeket vásárol, továbbá meríteni kíván a résztulajdonos, Herbert Kloiber gazdag kínálatából, mondta el a programigazgató.