Húsz perc büntetés az RTL Klubnak

MTI
2003.06.18. 18:16
Húsz percre felfüggesztette az RTL Klub műsorszolgáltatási jogát e hét péntekén az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT); a múlt csütörtökön hozott határozatról a médiahatóság szerdán tájékoztatta az MTI-t.

A pénteken este 19.30 órától végrehajtandó szankciót azért szabta ki a testület, mert a csatorna ValóVilág 2. címu valóságshow-jának 2003. február 6., 19. és 25-i adásával megsértette a médiatörvény kiskorúak fejlődésére kedvezőtlenül ható műsorokkal kapcsolatos korlátozásait, azt nem a megfelelő korhatár-kategóriába sorolta.

Az ORTT vizsgálata megállapította, hogy a műsorfolyamban, a sorozatos kiválasztások során "egyre inkább előtérbe került" mások kirekesztése, illetve tulajdonságaik leértékelése.

"Az individuális személyiségjegyek (például a zárkózottság) vagy a magatartásmódok alapján történő kiközösítés a serdülőkorra jellemző tipikus félelmeket - mint a kitaszítottság, nem kedveltség, népszerűtlenség - megerősítheti" - áll a határozatban.

A testület megítélése szerint "elfogadhatatlan, hogy gyakorlattá válhasson a szexualitást, a trágárságot, a másik ember megalázását, kirekesztését a fentiekben leírt tartalommal bemutató műsorszámok sugárzása 21 óra előtt" - olvasható a határozatban.