Minden idők legdrágább francia filmjét forgatja az Amélie rendezője

Népszabadság
2003.06.25. 11:09
Minden idők legdrágább francia filmjét kezdi forgatni a nyáron Jean-Pierre Jeunet. Az elmúlt évek egyik legnagyobb francia filmsikere, az Amélie Poulain csodálatos élete rendezője az új szuperprodukcióhoz nem kevesebb mint 50 millió eurós, átszámítva mintegy 13 milliárd forintos költségvetéssel rendelkezik.

A francia játékfilm büdzséjét a hollywoodi Warner stúdió leányvállalata, a Warner Bros France adja. Az idén 50 éves Jeunet – aki korábban a Delicatessennel, Az elveszett gyermekek városával, illetve az Alien-sorozat negyedik részével hívta fel magára a figyelmet – a szaksajtó szerint lényegében azzal a feltétellel kapott európai filmes mértékekkel mérve hatalmas pénzt az amerikaiaktól, hogy cserébe Oscar-díjas művet kell letennie az asztalra.

Az első világháború idején játszódó, Un long dimanche de fiancailles (Egy hosszú eljegyzési vasárnap) című regény alapján készülő film előreláthatólag 2004 őszén kerül a mozikba. A főszereplők között lesz az Amélie-t is alakító Audrey Tautou, továbbá a hazánkban szintén ismert André Dussolier. A franciául forgatandó filmben valószínűleg szerepel majd Jodie Foster is Jeunet azt nyilatkozta, hogy az Audrey Tautou által alakítandó főhős, Mathilde tulajdonképpen egy „másik korba áthelyezett Amélie”.