Elhunyt a négyszeres Oscar-díjas Katharine Hepburn

MTI
2003.06.30. 10:15
Elhunyt a négyszeres Oscar-díjas Katharine Hepburn amerikai filmszínésznő. A filmművészet legendás alakja 96 évesen, connecticuti otthonában halt meg vasárnap. Halálának pontos okát még nem állapították meg, de rendőrségi forrásból a Reuters hírügynökségnek azt mondták, elhunytát valószínűleg idős kora magyarázza. A színésznő a kilencvenes évek elejétől Parkinson-kórban szenvedett.

Katharine Hepburnt összesen tizenkétszer jelölték Oscar-díjra, ebből négy ízben meg is választották a legjobb színésznő kategóriájában. A színésznők közül legtöbbször ő nyerte el a filmszakma e legrangosabb kitüntetését.

1934-ben a Hajnalka (Morning Glory), 1968-ban a Találd ki, ki jön vacsorára (Guess, Who,s Coming to Dinner), 1969-ben Az oroszlán télen (The Lion in Winter), 1982-ben pedig Az aranytónál (On Golden Pond) című filmekért vehette át az elismerést.

Hepburn összesen 44 filmben játszott, a filmezéstől 1994-ben vonult vissza. 1970-1980 között számos tévéfilmben is forgatott, 1975-ben Emmy-díjat is nyert.

Mások mellett James Stewart, Humphrey Bogart, John Wayne, Henry Fonda partnereként játszott, nevét azonban leginkább Spencer Tracyével párosítják, akivel egy életen át tartó kapcsolatot alakított ki. Sokoldalúságával, fékezhetetlen életerejével, nevettető képességével Katharine Hepburn a hetvenes évekig Hollywood legjellegzetesebb művészei közé tartozott.