Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Egyedülálló római leletek Gorsiumban

MTI
2003.07.04. 11:49
Az egykori Pannóniában egyedülálló, reprezentatív tér, a szent kerület fórumának feltárásán dolgoznak a régészek Gorsiumban - tájékoztatta az MTI-t a munkálatokat irányító régészprofesszor az ásatások színhelyén.

Fitz Jenő, aki negyvenhatodik esztendeje kutatja a római kori település vallási - a császárkultusz-központ föld alatt rejtőző - maradványait, elmondta: a gorsiumi fórumhoz hasonló, reprezentatív, és teljes egészében feltárható tér Itálián és a mediterrán világon kívül sehol másutt nem került még elő.

A kutatások nyomán kibontakozó fórum 90 méter hosszú és 46 méter széles volt. Két hosszabbik oldalán egy-egy, reprezentatív templom állt.

Közülük az egyiket az istenné nyilvánított császároknak szentelték. Az előkerült leletek alapján az impozáns, 40 méter széles és 14 méter hosszú építmény reprezentatív vallási ünnepségek színhelye volt. Falait a középkorban kivették, csak a homlokzati részen álló négy, óriási oszlop alapja maradt meg.

Az oszlopokat a középkorban Székesfehérvárra szállították, s közülük három ma is látható a Nemzeti Emlékhelyen, illetve kissé megkurtítva, a Halesz nevű parkban.

Az, hogy a templom falait annak idején az alapokig lebontották, az épület esetleges rekonstrukcióját könnyíti majd meg, ugyanis idővel szeretnék rekonstruálni a templom homlokzati részéhez tartozó oszlopokat és a tümpanont - mondta el az ásatást vezető régész.

A tér másik oldalán feltárt, s az előzőhöz képest szerényebb méretű és kevésbé pompás templomot feltehetően a bennszülöttek használhatták.

Gorsiumnak egyébként 46 év alatt mindössze 6 százalékát tárták fel. Mivel a római kori maradványokra a későbbi évezredekben nem építkeztek, a kutatóknak egyedülálló lehetőséget jelent, hogy a föld mélyén rejtőző leletek teljes egészében felszínre hozhatók - mondta a régészprofesszor.