Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A német kormány megmenti a berlini operaházakat

euractiv.hu
2003.07.07. 11:07
Katasztrofális anyagi helyzetben van, 46 milliárd eurós adóssággal küszködik a német főváros, ezért a szövetségi kormány azt tervezte, hogy 300 millió eurós támogatást nyújt Berlinnek, kizárólag kulturális célokra. Mivel azonban a Staatsopernek, a Deutsche Opernek és a Komische Opernek a korábban gondoltnál több, összesen 115 millió eurós gyorssegélyre van szüksége, a kormány 25 millió euróval megtoldotta a kulturális terület támogatására szánt összeget.

A kormánydöntés előtt a berlini városháza bejelentette, hogy 33 millió euróra lenne még szüksége, ennek hiányában a Staatsoper és Deutche Oper társulatának egyesülnie kell, csak a Komische Oper működhetne tovább a jelenlegi felállásban. A kormány segítségének köszönhetően erre a lépésre nem lesz szükség.

A szövetségi kabinet továbbá átveszi a Berlini Művészeti Akadémiák támogatását, így a kultúrára kapott összeget Berlin teljes egészében az operaházak támogatására költheti el.

A német kormány a támogatás fejében azt kéri, hogy a három operát egy alapítvány igazgassa, és kereskedelmi vállalkozásként próbálja azokat működtetni. Az alapítvány feladata 10 millió euróval csökkenteni az operaházak kiadásait.