Népszerű volt a cseh korona

MTI
2003.07.14. 11:27
Csehországban is meg kellene találni a lehetőséget arra, hogy a koronázó ékszereket ne csak rendkívüli alkalmakkor, hanem bármikor rendszeresen megtekinthessék az érdeklődők - véli a cseh sajtó annak kapcsán, hogy Prágában vasárnap bezárt a cseh koronaékszereket bemutató kiállítás, s a nemzeti kincs várhatóan csak öt év múlva lesz megtekinthető újra.

A rendeletet, hogy a koronázó ékszerek csak rendkívüli, ünnepélyes alkalmakkor legyenek kitéve közszemlére még IV. Károly német-római császár és cseh király adta ki a 14. században. Ennek következménye, hogy például a 20. században is csak kilenc alkalommal voltak kiállítva, míg századunkban a most zárult 11 napos kiállítás volt az első. Jelenleg valószínű, hogy csak öt év múlva adódik újabb alkalom a nemzeti kincs megtekintésére. Az idei kiállítást a Cseh Köztársaság kikiáltásának 10. évfordulója, valamint az új köztársasági elnök megválasztása alkalmából rendezték meg.

A cseh koronaékszereket az idén 44 500 ember nézhette meg, mert biztonsági okokból legfeljebb 4000 személyt lehetett naponta beengedni a kiállításra, amely a prágai királyi vár legrégibb dísztermében volt. A terembe való bejutáshoz átlagban 5-6 órát kellett várakozniuk az érdeklődőknek