Zsidó Nyári Fesztivál kezdődik augusztus végén

MTI
2003.07.17. 07:53
A Zsidó Nyári Fesztivál az idén augusztus 31-én kezdődik, a hagyományos helyszínek mellett újabb vidéki városok is bekapcsolódnak a programba.

A fesztivált immár hatodik alkalommal rendezi meg a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ - közölte Vadas Vera igazgató.

Hozzátette, hogy Budapest, Debrecen és Nagykőrös mellett az idén - új helyszínként - Szombathely, Eger, Szolnok és Vác ad otthont a szeptember 7-ig tartó programoknak.

A fővárosban a rendezvénysorozat előestéjén, Emlékezés címmel mutatja be műsorát Dés László szaxofon- és Snétberger Ferenc gitárművész a Dohány utcai Zsinagóga melletti Rauol Wallenberg-emlékparkban.

Ugyancsak augusztus 30-án adja elő Seress Rezső-estjét a Sziámi zenekar Szomorú vasárnap címmel az Erzsébet téri Gödör Klubban.

A Dohány utcai Zsinagógában a fesztivál keretében Mendelssohn-estet és nemzetközi kántorkoncertet rendeznek, itt lép fel Timna Brauer előadóművész, a Rajkó Zenekar, Rivka Golani brácsaművész, továbbá felhangzik Bruch: Mózes című műve.

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Tokody Ilona operaénekes ad dalestet, a Nemzeti Táncszínházban pedig az "Én így vagyok Én" című előadást tűzték műsorra.

A Madách Kamara színházban a Mi újság múlt század, illetve az Azt meséld el, Pista című című előadást láthatja a közönség, míg a Budapesti Operettszínházban a Klezmer Táncszvitet mutatják be.

A Bálint Zsidó Közösségi Ház ifjúsági napot és utcabált rendez, míg a Gerbeaud Ház walzer- és operett estnek ad otthont.

Az Odeon-Lloyd Mozi Kabos László színész filmjeiből válogat, az Örökmozgóban műsorra kerül többek között Az utolsó klezmer című film.

A Magyar Állami Operaházban a fesztivál záró napján Zsidó Óév-búcsúztató Koncertet tartanak.

Debrecenben és Nagykőrösön Bíró Eszter énekesnő és Horgas Eszter fuvolaművész adja elő Eszterek estje című műsorát. Az utóbbi városban és Nyíregyházán a fesztivál keretében fellép a Pannónia Klezmer Band.

Az új helyszínek közül Egerben a Budapest Klezmer Band ad koncertet, Szombathelyen Szabó István: A napfény íze, illetve Roman Polanski: A zongorista című filmjét vetítik, Szolnokon és Vácott az izraeli művészekből álló hivatásos kamarazenekar, a Tel Aviv Soloists Ensemble lép fel.