Magyar filmek külföldi filmfesztiválokon

MTI
2003.08.05. 14:09
Az idei Magyar Filmszemlén kollektív alkotói díjjal jutalmazott Jött egy busz... című alkotást két nemzetközi filmfesztiválon: Locarnóban és Montrealban is bemutatják augusztusban - mondta Vezér Erzsébet, a Magyar Filmunió igazgatója.

A Locarnóban csütörtökön kezdődő tizenegy napos mustrán Schilling Árpád, Török Ferenc, Bodó Viktor, Pálfi György és Mundruczó Kornél szkeccsfilmjét a "Mai rendezők" elnevezésű szekcióban tűzik műsorra. Az alkotógárdát Bodó Viktor képviseli a svájci városban.

Montrealban augusztus 27-én indul a fesztivál, ahol a "Világ film" szekcióban mutatják be az alkotói ötös munkáját. A fesztivál közönsége láthatja Jancsó Miklós Kelj fel komám, ne aludjál!, valamint Fliegauf Benedek, Rengeteg című filmjét is.

Fliegauf Benedek a legjobb elsőfilmes rendezői díjat nyerte ezért a munkáért az idei Magyar Filmszemlén, illetve a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját, majd az 53. berlini filmfesztiválon érdemelte ki a legjobb elsőfilmest jutalmazó, Wolfgang Staudte német rendezőről elnevezett díjat.

A Kelj fel komám, ne aludjál! című alkotást júniusban a moszkvai, Fliegauf Benedek Rengetegjét pedig júliusban a jeruzsálemi filmfesztiválon mutatták be.