Szabó István csokoládéba csomagolná a keserű pirulákat

MTI
2003.08.07. 10:51
Szabó István szerint az európai játékfilmek pesszimista üzeneteik miatt csak nehezen aratnak világsikert. - Itt Európában folyton csak a régi történeteinket meséljük a fájdalmas múltból. Ezért csupa vesztest mutatunk - mondta a rendező a dpa-nak új filmje, a Being Julia kecskeméti forgatása közben.

- Az amerikai filmesek ellenben inkább előre tekintenének, ezért a filmekben mindig van egy győztes. A mai fiatalok győzteseket akarnak látni - állapította meg Szabó.

- Mi európaiak csak olyan történeteket tudunk mesélni, amelyek mögöttünk vannak. És a múltunk csupa szégyen: Hitler, Mussolini, Sztálin, meggyilkolt, elűzött, vagyonuktól megfosztott emberek milliói. Ez az állandó múltba nézés komoly nehézségeket okoz nekünk. A keserű pirulákat csokoládéval kell bevonnunk - fejtegette.

- Itt az ideje, hogy olyan filmeket csináljunk, amelyek kommunikálnak az emberekkel, hiszen a művészet megértést jelent - vélte Szabó, aki ezúttal könnyed, politikai mondanivaló nélküli történetet akar megfilmesíteni.

A Somerset Maugham Színház című darabján alapuló Being Julia Londonban játszódik az 1930-as években, és egy öregedő díva és egy fiatal színésznő féltékenységi játszmáját mutatja be. A végén a díva bosszút áll, egy előadáson bravúrosan lefőzve ifjú riválisát.