Kerámia Fesztivál 2003

MTI
2003.08.07. 16:07
A Kerámia fesztivál 2003 című rendezvénysorozat csütörtökön nyílt meg a budapesti Gerbaud-ház galériájában, a művészeti eseményeknek a főváros mellett Gödöllő, Kecskemét és Hódmezővásárhely ad otthont.

A hónap végéig tartó rendezvénnyel a nemzetközi összehasonlítás szerint is magas színvonalú magyar kerámiaművészetre szeretnénk felhívni a figyelmet - mondta Pannonhalmi Zsuzsa, a Magyar Keramikusok Társaságának elnöke. A programokhoz kapcsolódó jótékonysági koncertet A magyar kerámiaművészet című lexikon második - mesterek, műhelyek, iskolák című - kötetének megjelentetése javára szervezzük - tette hozzá a keramikusművész. A szakma történetét feltáró, háromkötetesre tervezett kiadványsor első - az alkotók és adatok 1945-1998 című kötete - négy éve látott napvilágot.

Pénteken a gödöllői királyi kastélyban nyílik kiállítás Tér-Élmény építészet és kerámia mottóval. Augusztus 14-én három fővárosi rendezvényre invitálják az érdeklődőket. Elsőként a VII. kerületi Rákóczi út 30. szám alatti Árkád Galériába, ahol a tízéves Magyar Keramikusok Társasága Gádor-díjas alkotóinak munkáiból tekinthető meg válogatás.

A második rendezvényen a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület tagjai mutatkoznak be az V. kerületi Kálmán Imre utca 16. szám alatti otthonukban. A harmadik aznap nyíló bemutató - egyben a fesztivál legjelentősebb eseménye - a Mesterek, műhelyek, iskolák című kiállítás. A Vigadó Galériában több mint nyolcvan alkotó munkája reprezentálja a hazai kerámiaművészetet.

A kiállításon megtekinthetők majd az Iparművészeti Múzeum, a kecskeméti nemzetközi kerámia stúdió, a hódmezővásárhelyi kerámia szimpózium, valamint a siklósi kerámia alkotótelep gyűjteményéből kölcsönzött művek is.

Augusztus 15-én az idén negyedszázados jubileumához érkezett kecskeméti nemzetközi kerámia stúdióban nyílik kiállítás. A Mesterek a nemzetközi kerámia stúdióban 2003 című bemutatón a hírös város alkotótelepén az idén készült munkákat láthatják a vendégek.

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban augusztus 17-én nyitják meg az ötéves vásárhelyi kerámia szimpózium anyagából rendezett tárlatot. Az építészet és a kerámiaművészet kapcsolatáról eszmecserét is tartanak augusztus 25-én, a gödöllői királyi kastélyban.

A fesztivált záró jótékonysági hangverseny augusztus 31-én lesz a pesti Vigadóban.