A csókakői vár újabb részeit állították helyre

MTI
2003.08.14. 10:49
Fejér megye egyetlen középkori várának újabb részleteit állították helyre Csókakőn a Várbarátok Társasága közreműködésével.

Sörédi Pál, a civil szervezet várnagya elmondta: az elmúlt hónapokban helyreállították a döngölt agyaggal bélelt dupla falú ciszternát. Felújították a Öregtorony alsó falszakaszát, ahol a két és fél méter méter vastag falak mögött, a csak létrával megközelíthető mélységben kialakított három méter széles és négy méter hosszú várbörtönben őrizték hajdan a rabokat.

Megerősítették a palota alapjait, és a következő hetekben hozzálátnak a várkápolna északi falának és egy mellékfalnak a helyreállításához.

A közhasznú társaságot 1999-ben alapították azzal a céllal, hogy segítse a tatárjárás után épült, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos vár a XVII. századi állapotoknak megfelelő helyreállítását. A krónikákban először 1299-ben említett, az évszázadok során többször gazdát cserélt és átépített Csókakő vára ugyanis az elmúlt évszázadokban rendkívül rossz állapotba került. Falainak nagy része leomlott, a romokat felverte a gaz, az alattuk húzódó sziklaszurdokokban pedig vastagon állt a kő-és faltörmelék.

A várbarátok - csókakői lokálpatrióták és a településhez kötődők - először a törmelékek eltakarításához láttak hozzá. Tavasztól őszig évek óta, minden hónap utolsó szombatján vártakarító napot rendeznek, amikor a vár alatti szurdokokat és a vár belsejét teszik rendbe. Összegyűjtik a leomlott köveket, a törmeléket elszállítják, a használható darabokat pedig a falak újjáépítésénél hasznosítják. A régészek nyomába haladva folyamatosan állítják helyre falakat.

A régészeti feltárás 1995-ben kezdődött meg. Eddig a várnak nem egészen a felét sikerült átvizsgálni. A kutatások során napvilágra került az Öregtorony a hozzá kapcsolódó palotával, ciszternával, feltárták a teljes várudvart és végeztek a XV. századi várkápolna maradványainak a feltárásával.

Befejeződött a város törökkori fogadóterének, a patkó alakú barbakánnak a kibontása, és részben végeztek a kaputorony kibontásával is. A vár teljes feltárására optimális esetben is négy-öt évre van még szükség.

A munkálatokat a kincstári vagyonkezelő és a kulturális tárca is támogatja, tavaly és az idén együttesen 22, 7 millió forintot biztosított a kutatásokra.