Sinkovits-szobrot állítottak Lakiteleken

MTI
2003.08.19. 16:09
Szobrot állítottak Sinkovits Imrének a Lakitelki Népfőiskola udvarán. Szabó Imrefia Béla alkotását Lezsák Sándor író, országgyűlési képviselő és Bara Margit színművész kedden leplezte le.

Az ünnepségen több százan vettek részt, tisztelegve a 2001. január 18-án, életének 73. évében elhunyt, a Nemzet Színésze címmel is kitüntetett Kossuth-díjas, kiváló művész emléke előtt.

Lezsák Sándor avató beszédében méltatta Sinkovits Imre színészi pályafutását, és kiemelte emberi nagyságát, a nemzethez való elkötelezettségét is.

"1956. október 23-án a Petőfi szobornál ő szavalta el Petőfi Nemzeti dal című versét, amiért hosszú ideig mellőzték. Ő azonban mindvégig hű maradt elveihez és az itthoni, valamint határon túli magyarsághoz" - mondta az ünnepség szónoka, majd kitért arra is, hogy a népfőiskola főterét a XX. század nagy magyarjainak szobraival kívánják benépesíteni. Elsőként Illyés Gyulának, most pedig a nemzet kiváló színészének állítottak emlékművet a téren.

Sinkovits-Vitai András saját versével emlékezett édesapjára a bronz mellszobor felavatásán, a pályatársak közül Kubik Anna és Bubik István szólt a példaképüknek tartott Sinkovits Imre emberségéről, színészi elhivatottságáról.

Nagy Alajos színházi rendező azokat az éveket idézte fel, amikor az emigrációban élő és az itthoni magyarok között Sinkovits Imre volt az összekötő kapocs.

A szobrot Gyulay Endre szeged-csanádi megyés püspök áldotta meg, majd Gombos Katalin, Sinkovits Imre özvegye szólt, köszönetet mondva a szobor felállításáért.