Jön mindenidők legfélelmetesebb horrorfilmje

2003.08.28. 10:22
Bombaként robbant be a köztudatba Európában A szem (The Eye) című hongkongi horror: a májusi olaszországi bemutatót követően mindenki meglepetésre a bevételi listák első helyere került több, mint egymillió dollár értékű jegyeladással.

A siker azért is figyelemremeltó, mert A szem olyan hollywoodi nagyágyút taszított le trónjáról, mint az X-Men 2 című képregény adaptáció. A film bevételei azóta a hárommillió dollárt is meghaladták, sőt tovább tart a nemzetközi karrier: az Egyesült Államokban és Franciaországban is bemutatták a távol-keleti alkotást. Az amerikai kritikusok egyenesen az utóbbi évek legsikeresebb és legfélelmetesebb horrorjához, A körhöz hasonlítják a Pang testvérek filmjét. Igaz, legtöbben azt is megkockáztatják, hogy A szem még rémisztőbb, mint amerikai társa.

A film egy fiatal vak lány történetét meséli el, aki egy műtét során új szaruhártyát kap. Az öröm nem tart sokáig, mivel hamarosan látomások kezdik gyötörni: szellemeket lát, és egy öngyilkosságot elkövető fiú életének utolsó perceibe kap betekintést.

Annak ellenére, hogy A szem kis költségvetéssel készült, az alkotók különös figyelmet fordítottak a film technikai munkálataira: a főcím látványát a legtöbb hollywoodi alkotás is megirigyelhetné. A kizárólag erős idegzetűeknek ajánlható horror a jövő év elején kerül a mozikba.