Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiállítják a világ legrégibb faszobrát

MTI
2003.09.02. 23:36
A világ legrégebbi faszobrát, a 9500 éves úgynevezett Sigiri bálványt először mutatják be a közönségnek Oroszországban, a dél-urali Jekatyerinburg tájmúzeumában - jelentette az ITAR-TASZSZ kedden.

Az egyiptomi piramisoknál is idősebb, vörösfenyőből készült figurát egy különleges - adott hőmérsékletű és páratartalmú, valamint megszabott fényviszonyokat biztosító - teremben, azon belül is egy külön e célra készített üvegburokban láthatja a közönség.

A szakértők beszámolója szerint a szobor olyan érzékeny, hogy a közvetlen napfény is árt az állapotának. Az állandóan 16 Celsius fokon tartott terembe - a tárolási feltételek garantálása érdekében - egyszerre csak egy, néhány fős csoportot engednek be.

A sigiri bálványt aranyásók találták meg az 1880-as években az Ural-hegységben, a Sigir-tó közelében elterülő tőzeglápban. A szobrocskát óvó szarkofág jekatyerinburgi rakétaelektronikai szakértők munkája.