Árpád
-2 °C
3 °C

A Szentendrei Régi Művésztelep tárlata a Vigadóban

MTI
2003.09.03. 12:44
Közel harminc alkotó kilencven műve látható a Szentendrei Régi Művésztelep hetvenöt éve című tárlaton, amely csütörtökön nyílik meg Budapesten, az V. kerületi Vigadó Galériában.

"A bemutató apropóját az adja, hogy háromnegyed százada alakult meg - az egyébként már két évvel korábban létrejött művésztelep hivatalos szervezete - a Szentendrei Festők Társasága" - közölte Tóth Antal, a kiállítás igazgatója.

A művésztelep napjainkban is működik, valamint évtizedekkel később, dátum szerint 1969-ben tizenkét művész megalakította a Szentendrei Új Művésztelepet. A régi művésztelep legújabb kori történetéhez tartozik, hogy 1997-ben, amikor privatizálni akarták, megmentésére az alkotók létrehozták a Szentendrei Régi Művésztelep Kulturális Egyesületet - tette hozzá Tóth.

Az évfordulós bemutatón az alapítók, a művésztelep meghatározó jelentőségű festői, valamint a kulturális egyesület tagjainak munkáiból láthatnak válogatást az érdeklődők.

Az alapítók sorából helyet kaptak a bemutatón többek között Paizs-Goebel Jenő, Rozgonyi László és Jeges Ernő alkotásai. A későbbiekben olyan művészek gyakoroltak hatást a szentendrei piktúrára, mint Barcsay Jenő, Deli Antal és Czóbel Béla, aki elnöke is volt egykor a régi művésztelepnek.

A kortárs alkotók között szerepel például Korniss Dezső, aki az 1940-es évek közepétől 1984-ben bekövetkezett haláláig tagja volt a művésztelepnek. Megtekinthetők továbbá Bartl József, Szakács Imre munkái is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?