Judit
2 °C
7 °C

Harminc magyar pályamű uniós pályázatra

MTI
2003.09.04. 13:26
Magyarországról az idén harminc pályázat érkezett az Európai Unió egyetlen, kultúrát támogató pályázati kiírására, a Kultúra 2000 elnevezésű keretprogramra - mondta Charles-Michel Geurts, az Európai Bizottság magyarországi delegációjának politikai osztályvezetője.

Hozzátette: Jelenleg is tart az ez évre meghirdetett pályázatok elbírálása, miközben már közzétették az ötéves keretprogram jövő évre szóló pályázati kiírását. Jövőre 28 millió eurót, mintegy 7,5 milliárd forintot osztanak szét a pályázók között.

Kitolják a határidőt

Az uniós szakember megjegyezte, hogy a keretprogramban 2004-ig összesen 167 millió eurót terveztek kiosztani, a EU tanácsa azonban a görög elnökség alatt - az idei első félévben - úgy döntött: a keretprogramot 2006-ig meghosszabbítják, és további 69,5 millió eurós forrást rendeltek a programhoz.

Charles-Michel Geurts emlékeztetett arra, hogy a 2000-ben életre hívott keretprogram célja a közös európai kulturális térség kialakítása, amely elősegíti az európai népek egymás iránti toleranciáját és kölcsönös megismerését.

"Örülünk annak, hogy Magyarország, noha még nem volt EU- tagállam, mégis hozzáférést kapott a Kultúra 2000 programhoz."

A minőség a mérvadó

Charles-Michel Geurts kitért arra, hogy Magyarországot az idén, a benyújtott pályázatok számát tekintve egyedül Olaszország előzte meg. A nagyszámú pályázat azonban nem jelent feltétlen sikert és előnyt, mert elsősorban a minőséget tekintik mérvadónak, s a minőséget kívánják javítani.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram az idén 100 millió forintot különített el arra, hogy az önrész előteremtésében segítse mindazon határon belüli és túli magyar kulturális intézményeket, amelyek uniós támogatást nyernek a keretprogramon - mondta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) helyettes államtitkára.

Schneider Márta közlése szerint a tárca 10 millió forintos alapot hozott létre, hogy támogassa a KultúrPont Iroda pályázatfelkészítő tanfolyamain való részvételt. A három évvel ezelőtt indított pályázatíró, alapozó tréning már véget ért, a minisztérium intézménye hamarosan új kurzust indít.

Kiegészítő támogatás

A helyettes államtitkár a Kultúra 2000 keretprogram jövő évre szóló felhívása kapcsán elmondta: a 2004-es prioritás a kulturális örökség területe. A rövid távú - azaz egy éven belül megvalósuló tervekre szóló - pályázatokat október 30-ig, míg a hosszú távú - két, három évig tartó - projektek terveit november 14-ig lehet eljuttatni az Európai Bizottsághoz.

Zongor Attila, a KultúrPont Iroda vezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2001-től kezdve vehet részt az uniós pályázaton.

A Kultúra 2000 keretprogramban elnyerhető támogatás összege projektenként elérheti a 300 ezer eurót, mintegy 78 millió forintot. A támogatás azonban kiegészítő jellegű, a terv megvalósításának 50-60 százalékát fedezi. A fennmaradó részt a pályázóknak és külföldi társszervezőknek közösen kell előteremteniük.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?