Emléktáblát avatnak Beke Farkas Gyula cigányzenei vezetőnek

MTI
2003.09.04. 13:43
A néhai cigányzenei vezető, Beke Farkas Gyula tiszteletére emléktáblát helyeznek el szombaton a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének (MZTSZ) székházában.

Az emléktáblát cigányzenei művészek kezdeményezésére az MZTSZ és az Országos Szórakoztatózenei Központ (OSZK) helyezteti el a Városligeti fasori székházban.

Az 1911-ben született Beke Farkas Gyula zenész családból származott, és gordonon játszott 1949-ig. Akkor azonban "eljegyezte magát" a Magyar Hivatásos Zenészek Szabad Szakszervezetével, és mint társadalmi munkát végző aktivista kezdte el a muzsikusok érdekvédelmében tevékenységét - írta Szirmai László, az OSZK igazgatója.

Szirmai méltatásában kitér arra is, hogy Beke Farkas Gyula szakszervezeti tevékenysége során bizonyította igazán rátermettségét, amikor a muzsikusok körében elévülhetetlen érdemeket szerzett a cigányzenészek elismertetése terén.

1957-től nyugdíjba vonulásáig, azaz 1976 végéig a zenész szakszervezet által alapított OSZK népzenei vezetőjeként dolgozott, s szinte megszállottan harcolt a magyar cigányzenészekért, és a magyar cigányzene elismertetéséért. Beke Farkas Gyula egyik megalapítója volt a magyar szórakoztatózenészek, ezen belül a cigányzenészek "nyugdíjas" szakmakénti elismertetésének. Az ő nevéhez fűződik az is, hogy a cigányzenekaroknál létrejött az úgynevezett tanuló státusz, ahol a fiatal muzsikusjelöltek már tanulóként felléphettek napi néhány órában az együtteseknél.