Aliz
6 °C
14 °C

A Győri Filharmonikus Zenekar megtartotta évadnyitóját

MTI
2003.09.04. 16:31
A Győri Filharmonikus Zenekar emlékkoncertekkel tiszteleg Hacsaturján születésének, illetve Bartók Béla, Csajkovszkij, Dvorak és Prokofjev halálának évfordulója előtt a 2003/2004. évadban - közölte Baross Gábor, az együttes igazgatója a csütörtöki évadnyitón.

Csajkovszkij halálának 110., Dvorak halálának 100., Prokofjev halálának 50. évfordulója előtti tisztelgésül, továbbá Hacsaturján születésének 100. évfordulóját köszöntve a világhírű zeneszerzők egy-egy közismert nagyzenekari művét szólaltatja meg az együttes Medveczky Ádám vezényletével az évad folyamán.

Bartók Béla halálának 58. évfordulóján, szeptember 26-án tűzik műsorra a Concerto két zongorára, ütőhangszerekre és zenekarra című művét.

A barokk fesztivál keretében adják elő a győri székesegyház 18. századi jeles mesterének művét. Istvánffy Benedek miséjét Katona Tibor karnagy vezényletével október 20-án adják elő.

Orff Carmina Burana című művét a Magyar Állami Operaház énekművészeinek közreműködésével mutatja be a győri együttes február 14-től 18-ig Keszthelyen, Székesfehérváron, Veszprémben és Győrött.

A jövő évi tavaszi fesztivál zenei különlegességének ígérkezik a győri együttes közös műsora Zoránnal és együttesével. A népszerű énekes- zeneszerző legszebb dalaiból mutatnak be válogatást a győri muzsikusok Malek Miklós vezényletével március 19-én.

Az új évad másik kuriózuma Haydn Évszakok című oratóriumának előadása lesz. A produkcióban a Magyar Állami Operaház magánénekesei, továbbá a Liszt Ferenc Kórus mellett a Győri Balett is közreműködik. Ez a feldolgozás világújdonságnak számít, az oratórium néhány tételét a balettművészek táncban is megjelenítik - mondta az igazgató.

A produkció premierjét a németországi Wangenben tartják június 19-én. A hónap végén a Győri Nyár keretében szabadtéri előadáson láthatja a város közönsége is az Évszakok sajátos feldolgozását.

Az együttes 2004 májusában - két műsorral - Svájcban vendégszerepel. Az egyik összeállításban Rossini, Mendelsshon és Brahms-műveket adnak elő, a másikban pedig kizárólag magyar szerzők: Kodály és Bartók zenekari műveiből szólaltatnak meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?